pühapäev, 3. mai 2020

NR 85 - 91

- seiklusfirma 360 kraadi o-rada Järvel
Foto: Urmas Minn

- seiklusfirma 360 kraadi o-rada Harku metsas

- Tallinna Pargijooksude virtuaaljooks Järvel

- Tallinna Pargijooksude püsirada Harku metsas

- Tallinna Pargijooksude püsirada Pääsküla rabas

- Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi e-mälumäng

- Betsafe Jalkagurude viktoriin
 

Kui veel märtsi esimeses pooles sai rahvasportlane päriselt rahvaspordiürituse starti asuda, siis sarnaselt kõigile Eesti inimestele olen ma viimased 1,5 kuud veetnud isolatsioonis ja andnud oma panuse koroonaviiruse peatamiseks. Päris suletud uste taga pole rahvasportlane aga siiski istunud - esialgu lähtusin eriolukorra juhi sõnadest, mis kõiki inimesi välja liikuma ja sportima suunas, ning kasutasin aega regulaarseks treeninguks, mida, usute või mitte, pole mul nii ideaalilähedaselt siiani õnnestunud teha, hiljem aga, kui hakkasid avanema esimesed virtuaalsed võimalused startimiseks, võtsin võimalikult palju erinevaist algatusist osa. Siinkohal püüangi teha ülevaate viimastest.

Kusjuures, regulaarsest trennist kirjutades meenus mulle üks mõttekene, mis käimasoleva ideaalse treeningrežiimi - nimetagem seda koroonatreeninglaagriks - peale mõeldes pähe tuli - kui ühel päeval taas massid rahvaspordiüritustel stardipaugu saavad, siis peaks tase küll meeletult kõrge ja konkurents ülitihe olema, sest usun, et ma pole ainus, kes ideaalilähedasi tingimusi ära kasutab.

Aga startidest... Seiklusfirma 360 kraadi on tekitanud hulganisti äpipõhiseid orienteerumisvõimalusi millest paar tükki ka rahvasportlane aprillikuus katsetada võttis. Esimene katsetus Järvel tõi tõdemuse, et tegemist on laisa orienteerumissõbra paradiisiga - äpp on ees, pane ainult punkti poole udjama, olenemata sellest, kas tee sinna läheb või mitte, suunda ja õiget teed otsida ei olegi vaja, sest äpp näitab kõik kätte. Nagu oleks laskesuusatajatele antud võimalus pääseda trahviminuteist, kui lased 5st 2 märki alla. Teisel rajal aga sain aru, et nii kena ja roosiline see elu siiski ei ole. Ma olen väga õnnelik, et orienteerumine üleüldse, aga see konkreetne start eriti viisid mind kohtadesse, kuhu niisamuti Harku metsas jalutades ei jõuaks. Samas põrkasin ka tõigale, et äpp vs spetsiaalne orienteerumiskaart on kaks erinevat asja - kui viimasel on võimalik teed planeerida lähtudes pinnavormidest jms, siis äpi abil liikudes sain rabasse sattumisest aru alles siis, kui ma jalgupidi rabas olin. Lisaks häirisid mind sel läbimiskorral ka tehinilised probleemid ning LoQuiz äpp ei tuvastanud mind viies punktis üheksast. Antud probleemist teavitasin ka korraldajaid ja loodan, et jään ainsaks, kel raja läbimise nauding selle tõttu kannatanud.

Tallinna Pargijooksud on juba korraldanud mitmeid püsiradasid nii jooksmiseks kui orienteerumiseks. Järve jooksurada kulges Järve parkmetsa terviseradadel, mistõttu ma sel pikemalt peatuma ei hakka. Orienteerumisrajad pakkusid mõnusaid treeningvõimalusi klassikalise orienteerumise fännile, ainsaks erinevuseks vast see, et füüsiline kaart tuli eraldi tellida või ise välja printida, mistõttu kasutasin mina telefoni, mis oli samuti väga mugav viis radade läbimiseks. Ka on võimalik valida radasid vastavalt oma võimetele. Mina läbisin Harku metsas keskmise raja, mis oli mõnusa pikkusega ja ei nõudnud meeletult palju nuputamist punktide leidmisel. Pääsküla raba pikem rada oli aga juba väljakutsuvam katsumus, kus punktide vahemaad olid juba omaette ettevõtmine.

Kui nüüd aga äpp ja tavakaart kõrvuti panna, siis minu valik, vaatanata laiskusele, langeb ikkagi tavalise ja pigem isegi käegakatsutava paberkaardi kasuks.

Erinevaid mälumänguformaate on internetiavarustes levimas suurel hulgal. Mina võtsin kinni kahest FB otseülekandena toimivast mälumängusarjast. Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum on eriolukorra ajal korraldanud oma Facebooki lehel e-mälumängu, mille süsteem on lihtne ja mugav - 15 küsimust, iga küsimuse lugemiseks ja selle üle mõtlemiseks 2 minutit, pärast näeb kiirelt veel kõiki küsimusi ja siis peab 5 minuti jooksul olema vastuste nimekiri ära saadetud, võistkonnakaaslastega saab kogu mängu jooksul Skype´i või mõne muu konverentskõnerakenduse abil vestelda. Betsafe´i Jalkagurude viktoriin on üles ehitatud FB otseülekande ja Kahoot-i platvormi koostöös ning küsimusi esitavad ja vastuseid kommenteerivad legendaarsed Toomas Vara ja Kalev Kruus. Minu kogemus mängust oli järgmine - põnev, nõuab konkreetseid faktiteadmisi või õnne, aga Facebooki otseülekanne jäi Kahootis toimuvaga võrreldes kohutavalt maha, mistõttu jäi mängu lõpus küsimusele vastamiseks ette nähtud minutist alles vaid 40 sekundit, mis, arvestades, et punkte saab ka kiiruse eest, oli päris tüütu.

Kokkuvõtteks... Virtuaalsed lahendused on ägedad ja antud oludes ainuvõimalikud, aga rahvasportlase süda, pea ja jalad igatsevad juba päriselt rahvamasside keskele. Kuigi mõistus ütleb, et parem karta kui kahetseda, siis loodan väga, et suvi ei ole vaid pikendatud treeninglaager ja virtuaalne ponnistamine. Püsime veel veidi kodus, et juba varsti rahuliku südamega koos sportida!  













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar